Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην Μνήμη του Mike Oliver

Στην Μνήμη του Mike Oliver



(1945 – 2019)
Ο Μάικ Όλιβερ ήταν Βρετανός ανάπηρος κοινωνιολόγος που έφερε επανάσταση στον τομέα των μελετών για την αναπηρία και εκείνος που επινόησε τον όρο «κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία».
Ο πρώτος καθηγητής Σπουδών για την Αναπηρία πέθανε πριν τέσσερα χρόνια, στις 02 Μαρτίου του 2019, σε ηλικία 74 ετών μετά από σύντομη ασθένεια.
Καθιέρωσε και εκλαΐκευσε αυτό που έγινε γνωστό ως διάκριση μεταξύ "βλάβης-αναπηρίας" και πρότεινε στα ανάπηρα άτομα να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά εμπόδια ως ζήτημα δικαιωμάτων και όχι ως «προσωπική τραγωδία» ή αποτέλεσμα της ιατρικής τους κατάστασης.
Πάλεψε ενάντια στον ιατρικό ιμπεριαλισμό, έναν τρόπο σκέψης που θεωρεί τα ανάπηρα άτομα ως «ανεπανόρθωτα σπασμένα» που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.
Ανέδειξε την ιδεολογική κατασκευή του ατομικισμού στα πλαίσια της αναπηρίας και της εκδήλωσης του μέσω της ιατρικοποίησης, της κανονικότητας, του διαχωρισμού (σχολείο, ίδρυμα, κοινωνική ζωή) και της ευγονικής.
Ήταν καταπέλτης απέναντι στα μεγάλα ιδρύματα που χρηματοδοτούσαν «δράσεις για τους αναπήρους» βάζοντας μπροστά απολίτικα άτομα με βλάβες, άσκησε κριτική στις θέσεις του Π.Ο.Υ. για την αναπηρία αλλά και στην σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων.
Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται η «Κοινωνική Εργασία με ανάπηρα άτομα» (1983), το βασικό εγχειρίδιο η «Αναπηροποίηση και Πολιτική» (1990) και η «Νέα Πολιτική για την Αναπηρία» σε συνεργασία με τον Colin Burnes (2012).
Σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας του στόχος του ήταν να γεφυρώσει τους ανάπηρους ακτιβιστές με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο Μάικ ήταν ο άνθρωπος που πυροδότησε ένα διεθνές κίνημα και άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ζωές μας ως ανάπηρα άτομα.
Οι καταπιεσμένοι ανάπηροι πάψαμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τα «τραγικά θύματα της περίστασης» που στην αναπαράσταση της λαϊκής κουλτούρας ή του «προσωπικού θριάμβου επί της τραγωδίας» γίνονται κατανοητές και επανατοποθετηθήκαμε διεκδικώντας με ένα ζωτικό εργαλείο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την πραγματική κοινωνική αλλαγή.
Οι πολιτικές απόψεις του Όλιβερ επηρεάστηκαν τόσο από τις ιδέες του Αλτουσέρ, του Φουκώ όσο και από τον Μαρξ και τον Γκράμσι και παρέμεινε πιστός σε αυτές μέχρι το τέλος του, την ίδια ώρα που αρκετοί συνάδελφοι του, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί, μετακινήθηκαν σε πιο βατές και πολιτικά ακίνδυνες θεωρίες.
Η υλιστική του προσέγγιση για τα ζητήματα των αναπήρων που διερευνά τη σχέση του καπιταλισμού και της αναπηροποίησης παραμένει σημαντική για την τρέχουσα έρευνα αλλά κυρίως για την δράση.
Δίχως καμία αμφιβολία ο Όλιβερ και το πρωτοποριακό του έργο τοποθέτησε τα ζητήματα των αναπήρων εντός της θεματικής του μετασχηματισμού ή της ρήξης με τον καπιταλισμό σε μια άγρια περίοδο εκτεταμένων νεοφιλελεύθερων περικοπών.
Σε ευχαριστούμε, Μάικ.
Μας έδωσες ένα εργαλείο για να παλεύουμε μέχρι την τελική νίκη.
Στις κύριες εκδόσεις του περιλαμβάνονται:
Oliver, M. 1990: The Politics of disablement.
Oliver, M. 1991 Social work : disabled people and disabling environments
Oliver, M. 1999: Final accounts with the parasite people
Oliver, M. 1996a: Defining impairment and disability: issues at stake.
Oliver, M. 1996b: A sociology of disability or a disablist sociology
Oliver, M. 1996c: Understanding disability
Oliver, M. & Sapey, B. 1999: Social work with disabled people
Oliver, M. & Barnes, C. 2012: The new politics of disablement
Oliver, M. 2013: The social model of disability: Thirty years on. Disability &
Society
Oliver M. Walking into Darkness: The Experience of Spinal Cord Injury
απο την ανάρτηση του Αντώνη Ρέλλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ)«Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

  Γιγαντοπανό υπέρ του παλαιστινιακού λαού ανήρτησε σήμερα, Πέμπτη, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), στην πλαϊνή πρόσοψη του κτιρίου του ΕΚΠ. Στο γιγαντοπανό αναγράφεται: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Όχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967». Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ αναφέρει τα εξής: «Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού που εδώ και 76 χρόνια δοκιμάζεται από την ισραηλινή κατοχή. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όπως προσπαθούν να μας τα παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, αξιοποιώντας την προπαγάνδα της ελληνικής κυβέρνησης που ακολουθεί πιστά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η όλο και μεγαλύτερη κατοχή του παλαιστινιακού κράτους όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει στον θάνατο και στην προσφυγιά χιλιάδες παλαιστίνιους. Η γενοκτονία που συντελείται στην πολύπαθη Παλαιστίνη από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, όσο και

Ο μεγάλος Eric Cantona για την Παλαιστίνη

  Ο μεγάλος Eric Cantona «Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της Χαμάς. Το να λες “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή θέλεις να φύγουν όλοι οι Εβραίοι. “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” σημαίνει ελεύθερους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή κατοχή που τους κλέβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους εδώ και 75 χρόνια. “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” σημαίνει σταματήστε να μαντρώνετε 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά. “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” σημαίνει τερματισμός του απαρτχάιντ που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” σημαίνει δώστε στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο των βασικών υποδομών στη γη τους» Eric Cantona

ΟΙ 98 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ

  ΟΙ 98 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ 1. Αγγελινιάδης Γιάννης, συνταξιούχος ΙΚΑ. Δημοτικός σύμβουλος. Μέλος ΔΣ του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας. Πρώην αντιδήμαρχος Νίκαιας και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού. 2. Αγρογιάννη Μαίρη, παθολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Νίκαιας, γενική γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας. 3. Αντζούς Πέτρος, συνταξιούχος οδηγός. Μέλος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ. Πρώην γενικός γραμματέας σωματείου επαγγελματιών οδηγών Αττικής-Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού. 4. Αντικίδης Χρήστος, τελειόφοιτος Τεχνικής Εκπαίδευσης (πρώην ΚΕΤΕ) με ειδικότητα μηχανικός αυτοκινήτων. Πρώην αθλητής πυγμαχίας στον Άρη Νίκαιας. 5. Αντωνάτος Φάνης, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιπρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, πρόεδρος του Φιλενωτικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολυκατοικιών Ρέντη «Η Ενότητα», μέλος του ΔΣ του Κεφαλλονίτικου Πολι